Avaluació Inicial
Què és una Revolució Burgesa?

Avaluació Inicial del tema la Revolució burgesa

  1. Expliqueu què vol dir Revolució.
  2. Què suposa políticament una Revolució burgesa?
  3. Indiqueu les conseqüències socials de la Revolució burgesa.
  4. És el mateix revolució burgesa que revolució liberal?
  5. Definiu:
  • L'Època de les revolucion
  • Constitució
  • liberalisme
  • nació
  • nacionalisme.

     6. Expliqueu què  significa:

  • separació de poders
  • sobirania nacional
  • sufragi censatari.

                                  

Tornar a l'inici del T.2

   Apunts: Una Revolució Burgesa és una revolució dirigida per la burgesia per canviar les estructures socials i polítiques de l’Àntic Règim. Si triomfa, s’establirà una societat jerarquitzada classista, en la qual la classe dominant serà l’alta burgesia, i un sistema polític Liberal en què l’Estat defendrà els interessos dels capitalistes.

Exercici 1 sobre el concepte de Revolució burgesa

Llegiu els textos següents i responeu les qüestions:


                 "Els canvis del sistema polític no foren ni ràpids, ni fàcils, ni pacífics. Ben al contrari, des del final del segle XVIII i al llarg del segle XIX, a Europa es visqueren un seguit de canvis polítics i socials, dràstics i a voltes violents que els historiadors i les historiadores coneixen amb el nom de revolució burgesa.
                Les revolucions burgeses són els processos de canvi de l'ordre establert -l'absolutisme- cap a un nou ordre polític -l'anomenat Estat liberal- basat en la divisió de poders, la participació dels ciutadans en política a través del sufragi, la igualtat davant la llei, la llibertat individual i l'establiment de la societat de classes de tipus capitalista. Aquests fenomens revolucionaris afectaren bona part d’Europa  i d’Amèrica al llarg  del segle XIX. 
                Els afanys per aconseguir la reducció del  poder de reis i nobles es barrarejaven també amb l’afany tant de la llibertat individual com de la de tot un poble nació. EI naixement dels Estats Units al final del segle XVIII, després d'una guerra d'independència contra Anglaterra, contribuí també al desenvolupament de les idees nacionalistes.
                Més endavant, entrat ja el segle XIX, a Europa es visqueren importants moviments de tipus nacionalista. Això es degué al fet que moltes monarquies absolutes regnaven sobre diverses nacionalitats o al fet que algunes nacions estaven partides entre diversos estats.
                Moltes foren les idees noves que van anar bullint a Europa, en especial a França i a Anglaterra, al mateix temps que s'anaven posant les bases de la Revolució Industrial. D'entre les idees més essencials n'esmentarem una de Montesquieu. Aquest pensador francès -que s’emmarca dins el moviment de pensadors i filòsofs del segle XVIII conegut amb el nom d'II.lustració-, va ser el gran divulgador de la idea fonamental de la divisió de poders (...). En general, les noves idees i aquesta en particular xocaren frontalment amb el pensament polític absolutista. De fet, eren idees revolucionàries ja que impulsaven la creació d'un nou Estat no-absolutista Aquest nou Estat hauria de garantir el dret a la seguretat individual, el dret a la propietat i el dret a la participació en les qüestions d'Estat, tant de manera indirecta com a elector o directament com a elegit".
                         Cristòfol-A. Trepat i altres. Ciències Socials, Crèdit Comú 5, editorial Barcanova


                En resum, per lluitar contra l’absolutisme i acabar amb els privilegis, la burgesia va  defensar unes noves  idees polítiques. Aquestes noves idees es difondran al llarg del s. XIX i seran les ideologies revolucionàries que la burgesia va utilitzar per defensar els seus interessos. Aquestes  noves idees es diuen: liberalisme i nacionalisme. Les ideologies polítiques de la burgesia revolucionària seran, per tant,  el liberalisme i el nacionalisme.
                El liberalisme és una ideologia que defensa les llibertats individuals, drets que no existien en l’Antic Règim i que la burgesia creia que tothom havia de tenir: llibertat personal (anti-esclavisme), llibertat de pensament, llibertat de religió, llibertat d’expressió, llibertat de propietat, llibertat de domicili, entre altres.
                El nacionalisme és una ideologia que defensa que les nacions també han de ser lliures i han de tenir el seu propi govern (autogovern). En comptes de la soberania del monarca, defensen la soberania nacional (de la nació). Per això, algunes revolucions burgeses van ser també guerres per crear nous Estats nacionals (Independència dels EEUU -1776-,  Unificació d’Alemania -1870-,  Unificació d’Itàlia -1870-).

   Si voleu completar la informació sobre el liberalisme i el nacionalisme  
   aneu al material d'ampliació

 Qüestions:

  1. Explica  amb les teves paraules què s'entén per revolució burgesa.
  2. a)Quan va succeir i on es va produir?.  b)Com es diu l'època històrica  a la que correspon.
  3. Quines ideologies polítiques tenia la classe social que va dirigir  aquest tipus de revolució?. Explica  les seves característiques.
  4. Indica les causes de les revolucions burgeses.
  5. Estableix  les conseqüències socials i polítiques d'una Revolució burgesa.
  6. Comenta les característiques  de l'Estat Liberal.

Tornar a l'índex del T.2